Ето какви решения взе правителството на редовното си заседание: Министерският съвет

...
Ето какви решения взе правителството на редовното си заседание: Министерският съвет
Коментари Харесай

Кабинетът прие Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за 2023 г.

Ето какви решения взе държавното управление на постоянното си съвещание:

 


Министерският съвет одобри Национална стратегия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение за 2023 година

На свое съвещание държавното управление утвърди Решение за приемане на Национална стратегия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение за 2023 година В документа са включени оферти от министерства и неправителствени организации, работещи в сферата по предварителна защита и отбрана от домашно принуждение.
Набелязани са дейностите, които следва да бъдат осъществени през актуалната година, виновните органи, източниците на финансиране, периодите за осъществяване, както и предстоящите резултати. Предложени са законодателни, институционални и организационни ограничения. В документа са залегнали и действия за предварителна защита, за образование и подготовка, за отбрана, възобновяване и реинтеграция на потърпевшите от домашно принуждение, работа с причинителите, както и ограничения за надзор и оценка.
Приемането на Решението не води до влияние върху държавния бюджет. Съгласно член 6, алинея 6 от Закона за отбрана от домашното принуждение, средствата за финансиране на осъществяването на отговорностите по одобряваната всяка година национална стратегия се дефинират годишно със Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година по бюджетите на министерствата, избрани в програмата.

Прецизират се дилемите на регионалните шефове по осъществяването на Актуализирания проект за деяние при краткотрайна протекция в Република България

Министерският съвет одобри Решение за изменение на Актуализирания проект за деяние при краткотрайна протекция в Република България, признат с РМС № 510 от 2022 година С решението се уточняват дилемите на регионалните шефове, свързани с осъществяването на Актуализирания проект за деяние при краткотрайна протекция в Република България.

Правителството основава Съвет по цифровото десетилетие

Министерският съвет одобри Постановление за изменение на Постановление № 38 на Министерския съвет от 29 март 2022 година за основаване на Съвет за електронно ръководство при Министерския съвет и за основаване на Съвет по цифровото десетилетие. За негов ръководител е избран министърът на електронното ръководство, който организира държавната политика в региона на осведомителното общество и осведомителните технологии във взаимоотношение с другите органи на изпълнителната власт.
Досегашното разпокъсано и несинхронизирано осъществяване на разнообразни ограничения и планове в страните членки сподели, че подобаващият и ефикасен метод за справяне с провокациите и реализиране на цифровата промяна, е централизираният и съгласуван метод, с тъкмо избрани и ясни цели и правила, и с дейното присъединяване на самите страни. Това е заложено в основополагащия европейски документ в региона на цифровата промяна - политическата стратегия „ Цифрово десетилетие “, очертаващ визията, задачите, ограниченията и механизмите за съдействие, посредством които до 2030 година Европейски Съюз ще реализира дигитален суверенитет, ценене на главните цивилен права и правила на правовата страна, досегаемост на услугите, равенството и подобряването на качеството на живот.
С Решение на Европейската комисия от 2022 година бе основан Управителен съвет за цифровото десетилетие, който да подкрепя и съветва Европейска комисия и да улеснява съдействието сред нея и страните членки. В това решение категорично е посочено, всяка страна да има единствено един титулярен член в Управителен съвет за цифровото десетилетие, който да бъде и единствена контактна точка по всички въпроси на цифровата промяна. Създаването на Съвет по цифровото десетилетие ще подсигурява ефикасното и качествено присъединяване на българската страна при създаването, осъществяването и отчитането на ограниченията и дейностите, включени в Европейската политическа стратегия „ Цифрово десетилетие “ до 2030 година

Правителството утвърди Отчет за положението и Годишен проект за развиването и обновяването на осведомителните запаси в администрацията

Правителството утвърди Отчет за положението и Годишен проект за развиването и обновяването на осведомителните запаси в администрацията и осведомителните запаси на Единната електронна съобщителна мрежа на държавната администрация и за потребностите на националната сигурност.
Двата документа включват данни за хардуерните устройства, софтуера и осведомителните системи в администрациите, софтуерните лицензи, хоризонталните и централизираните системи на електронното ръководство, регистрите в администрациите, споделената комуникационно-информационна инфраструктура за потребностите на електронното ръководство, електронните административни услуги.
В Отчета, който обгръща интервала от 01.01.2022 година до 31.12.2022 година, са прегледани главните регистри и системи на централната администрация, които към този момент са свързани през Средата за междурегистров продан на данни. Предприети са съответни дейности, администрациите да обменят данни по длъжностен път, вместо да ги изискват от жителите и бизнеса. Създадената опция за възнаграждение на отговорности посредством Централен виртуален ПОС терминал, отстранява нуждата да се заплащат преводни такси и комисионни. Осигурена е опция, жителите да ги заплащат от всяка точка на света, с кредитни или дебитни карти, издадени в това число и отвън страната.
В региона на мрежовата и осведомителна сигурност нормативната база е добре развита, само че остава казусът с нейното използване от административните органи. Над половината от тях не са провели вътрешен одит на сигурността на осведомителните си системи.
Все още не е построена националната скица за електронна идентификация, планувана в Закона за електронната идентификация, което забавя развиването на е-управлението и в избрана степен лимитира достъпа на жителите и бизнеса до електронни административни услуги, в това число и трансгранични такива.
В Годишния проект са набелязани ограниченията, които следва да бъдат подхванати през 2023 година за развиването на осведомителните запаси в администрацията и на Единната електронна съобщителна мрежа на държавната администрация и за потребностите на националната сигурност.

Актуализира се държавно решение предвид на присъединението на Хърватия към Шенгенското пространство

Министерският съвет одобри решение за изменение и допълнение на РМС № 459 от 2014 година и за анулация на РМС № 48 от 2012 година
Със свое Решение № 459 от 3 юли 2014 година Министерският съвет е приел избрани документи за равностойни на националните визи за директно прекосяване или плануван престой на тяхна територия, ненадвишаващ 90 дни в границите на интервал от 180 дни, издавани от Румъния, Кипър и Хърватия. По този метод притежателите на изброените визи и позволения за престояване имат право да влизат и обитават на територията на Република България за интервал от не повече от 90 дни в границите на интервал от 180 дни, без да имат българска виза за краткосрочно престояване.
Считано от 1 януари 2023 година, Република Хърватия се причисли към Шенгенското пространство. Поради тази причина се постанова да бъде осъществена и смяна в РМС № 459 от 2014 година Следва да се има поради, че издадените до 31 декември 2022 година национални визи за кратковременен престой, национални визи за дълготраен престой и позволения за пребиване от управляващите на Република Хърватия се признават за равностойни на български национални визи за директно престояване и за директен престой до приключване на периода на тяхната годност.
С плана на акт категорично се вкарва условие притежателите на визи да са ги употребявали един път или в страната, която ги е издала, или в страна прилагаща напълно достиженията на правото от Шенген. По този метод ще се предотврати така наречен visa shopping и ще се избегнат злоупотреби от страна на жители на трети страни.
Решение № 48 на Министерския съвет от 27 януари 2012 година съдържа разпореждания, които се повтарят в целокупност с тези на РМС № 459 от 2014 година и в тази връзка, както и от правно-техническата позиция, Министерството на външните работи предлага, анулацията на признатия през 2012 година акт.

Близо 5 млн. лв. за поправки на детски градини и учебни заведения

Правителството утвърди изплащането на 4 973 370 лева за осъществяване на планове по Програмата за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения 2020 - 2022 година
С отпуснатите средства ще се финансират 17 общини, които имат утвърдени планове по програмата и са дали документи за осъществени заплащания. Това са общините Сандански, Айтос, Бургас, Сунгурларе, Ловеч, Пазарджик, Перник, Червен бряг, Асеновград, Раковски, Русе, Котел, Костинброд, Своге, Казанлък, Търговище и Хасково.
Целта на програмата е да се усъвършенства материалната база, която подсигурява здравословните и качествени условия на образование в системата на предучилищното и учебното обучение. Тя е ориентирана също към създаване на нови здания, уголемение и реорганизация на съществуващи детски ясли, градини и учебни заведения. По този метод ще бъде понижен дефицитът на свободни места в тях и ще има опция за сполучливото въвеждане на наложителното предучилищно обучение на децата, навършили 4-годишна възраст. Програмата ще помогне и за прекосяване към едносменен режим на образователния ден.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет одобри решение за безплатно даване за ръководство на археологическа недвижима културна полезност - обществена държавна благосъстоятелност, на община Попово за период от 10 години. Археологическата културна полезност „ Тракийска куполна гробница “ се намира в област Търговище, община Попово, с. Гагово и попада в териториалния обсег на два поземлени парцели - частна общинска благосъстоятелност. Дейностите, свързани с запазване на недвижимата културна полезност, както и реализирането на други научни, културни, просветителни и туристически действия ще се правят в сходство е условията на Закона за културното завещание и предписанията за запазване на недвижимата културна полезност от Историческия музей - Попово, като връзките сред музея и общината ще бъдат уредени с контракт.
Министерският съвет учреди безсрочно лимитирано вещно право - сервитут, върху част от аграрен парцел - обществена държавна благосъстоятелност, в интерес на „ ЕВРООЙЛ-БГ “ ООД. Имотът е с повърхност 111 кв. м. и се намира в с. Чучулигово, община Петрич, област Благоевград. По този метод ще бъде удължено хидросъоръжение, което съставлява улук на отводнителен канал. Решението е в сходство със Закона за държавната благосъстоятелност, който разрешава да се учредяват лимитирани вещни права, когато това е належащо за създаване на линейни обекти на техническата инфраструктура или когато друго техническо решение е стопански нецелесъобразно.
Правителството реши също по този начин статутът на парцел, възложен за ръководство на Държавния авиационен оператор, да се промени от обществена държавна на частна държавна благосъстоятелност. Имотът и постройката върху него се намират на територията на столичния регион Слатина. Необходимо е унищожаване на една от седемте постройки върху терена, защото Държавният авиационен оператор има планове да построи по-голям хангар за предпазване и обслужване на въздухоплавателни средства, които все още обитават на открит перон.
Съгласно друго решение на държавното управление парцел - обществена държавна благосъстоятелност в с. Смилян става парцел - частна държавна благосъстоятелност и минава в ръководство на регионалния шеф на Смолян. Той съставлява терен с повърхност 1184 кв. м и построени в него две здания и идеални елементи от трета постройка. Имотът е с отпаднала нужда за Българската организация по сигурност на храните и не се употребява по предопределение, заради което с решението на Министерския съвет се лишава от организацията.
Министерският съвет разгласи четири здания - обществена държавна благосъстоятелност за частна държавна благосъстоятелност и даде единодушие за премахването им. Те се намират на бул. „ Сливница “ № 158-А, в гр. Варна и са ситуирани в двора на Професионалната гимназия по електротехника. Сградите, ръководени от образователното заведение, ще бъдат отстранени от него по реда на Закона за устройство на територията, защото са негодни за прилагане и са рискови за преминаващи хора.
По предложение на Междуведомствения съвет за ръководство на отнетото имущество, държавното управление разпореди на Националната организация за приходите да реализира съответните правни и в действителност дейности по реда на Данъчно- осигурителния процесуален кодекс и да продаде имуществото, отнето в интерес на страната, с влезнали в действие правосъдни решения, по 12 случая. Междуведомственият съвет е подкрепил настояването, направено от министъра на вътрешните работи, два леки автомобила, отнети в интерес на страната, за които държавното управление към този момент се е произнесло с Решение № 925 от 2022 г, да се дават на Министерството на вътрешните работи за осъществяване на неговите функционалности.

България и Египет ще подпишат Меморандум за съгласие в региона на труда и обществената политика

Правителството утвърди план на Меморандум за съгласие в региона на двустранното съдействие сред Министерството на труда и обществената политика на България и Министерството на работната мощ на Египет.
Подписването на документа ще ускори съдействието на двете страни в региона на политиките за пазара на труда, тактиките по заетостта на младежите, както и по въпроси, свързани с тематиките за безвредните и здравословни условия на труд.
Партньорството ще се реализира под формата на продан на информация и нормативни документи, взаимни проучвателни визити, експертни срещи и други форми на съдействие, контрактувани сред двете министерства.

Одобрен е план на Нота в областта на защитата

Министерският съвет одобри Решение, с което утвърди планове на Ноти за присъединение (NOAs) на Министерството на защита на Република Северна Македония и на Министерството на защитата на Черна Гора към Техническо съглашение сред Министерството на защитата на Република България и Министерството на защитата на Италианската република по отношение на ограниченията по усилена зоркост на НАТО (eVА) в България и даването на поддръжка от страната-домакин (HNS) и други отговорности.
С горепосочените Ноти Министерството на защита на Република Северна Македония и Министерството на защитата на Черна Гора показват единодушието си да съблюдават наредбите на Техническото съглашение сред Министерството на защитата на Република България и Министерството на защитата на Италианската република по отношение на осъществяването на усилените ограничения за зоркост на НАТО (eVA) в България, като допринасящи страни (CNs) за обезпечаване на поддръжка от страната хазаин и други отговорности.
С цитираното Решение на Министерския съвет, Република България удостоверява поетите задължения за оказване на поддръжка от страната хазаин на сили на НАТО, участващи в осъществяването на ограниченията за усилена зоркост на НАТО (eVА) в България.

Министерският съвет утвърди резултатите от българското присъединяване в неофициалното съвещание на Съвета на енергийните министри на Европейски Съюз

Министерският съвет одобри за сведение отчета с резултатите от присъединяване на България в неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз „ Транспорт, телекомуникации и енергетика “, част „ Енергетика “, извършено на 27 и 28 февруари 2023 година в гр. Стокхолм, Швеция.
В рамките на съвещанието енергийните министри обмениха визии по отношение на модела на енергийния пазар и сигурността на доставките. Дискутирана бе и тематиката за бъдещата енергийната политика за конкурентоспособност на промишлеността в страните членки.
Сред обсъжданите тематики с водещо значение бяха нуждата от постоянна и ефикасна индустриална политика с повече еластичност за страните членки и отчитане на националните специфики, както и подготвеността за реакция при изключителни обстановки и активизирането на финансови запаси на европейско равнище. Дискутирано бе още обезпечаването на конкурентоспособност на индустриалния потенциал на основни технологии в Европейски Съюз.
Проведена бе и взаимна сесия на енергийните и транспортните министри с акцент върху нуждата от устойчиви решения в процеса на декарбонизацията на транспортния бранш.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в Съвет „ Външни работи/Търговия ”

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на българската делегация в неофициално съвещание на Съвет „ Външни работи/Търговия “ на Европейския съюз, което се организира на 10 март в гр. Стокхолм, Швеция. Българската делегация бе ръководена от Н.Пр. Иван Павлов, ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Кралство Швеция.
В рамките на съвещанието министрите разискаха приноса на комерсиалните връзки на Европейски Съюз за конкурентоспособността на Съюза. По време на полемиките бяха наранени въпросите, свързани с метода на Европейски Съюз по търговия и стабилно развиване, както и тези за цифровата търговия.
Българската страна поддържа ефикасна и транспарантна комерсиална политика, която да способства за конкурентоспособността на Европейски Съюз и за стопански напредък, диверсификация и подсилване на веригите на доставки. За тази цел, Европейски Съюз следва да договаря, подписва и ползва нови търговски съглашения. По въпросите за цифровата търговия беше взето решение за приемането на разпореждания, които да не позволяват цифровия протекционизъм и в същото време да спомагат за безпрепятствения транспорт на данни и технологии.
Втората работна сесия бе отдадена на комерсиалните връзки сред Европейски Съюз и Съединени американски щати. Бяха разисквани стъпките за обезпечаване на равни и обективни условия за европейските компании, съдействие в границите на Съвета по търговия и технологии, както и промяната на Световната комерсиална организация.

Одобрен е отчетът с резултатите от постоянното съвещание на Съвета ЕКОФИН

Министерският съвет утвърди отчет с резултатите от постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се организира на 14 март 2023 година в Брюксел.
Съветът одобри решение за осъществяване за одобрение на ревизирания проект за възобновяване и резистентност на Финландия и организира продан на отзиви по отношение на провокациите и опциите, свързани с осъществяването на националните проекти за възобновяване и резистентност.
Министрите разискаха известието на Комисията по отношение на насоките на фискалната политика за 2024 година и икономическото и финансовото влияние на експанзията на Русия против Украйна с акцент върху обвързваните с енергетиката аспекти на финансовия пазар.
Участниците утвърдиха изводи по отношение на насоките за промяна на рамката за икономическо ръководство на Европейски Съюз и по отношение на бюджетните насоки за 2024 година Приета беше рекомендацията за освобождение от отговорност на Европейската комисия по осъществяването на бюджета на Европейски Съюз за 2021 година

Одобрени са резултатите от извършено съвещание на Съвета на Европейския съюз по околна среда

Правителството утвърди отчета за резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда, извършено на 16 март 2023 година в Брюксел.
Министрите реализираха общ метод по предлагането за преразглеждане на Директивата по отношение на излъчванията от индустрията. България оцени капацитета на законодателната самодейност като част от ограниченията за ограничение на екологичното влияние на огромните промишлени и агропромишлени съоръжения. Същевременно посочи, че разширението на обсега на директивата и въвеждането на занижени по отношение на настоящите прагове по отношение на отглеждането на животни ще има съществени последствия за бранша в страната ни.
Министрите разискаха предлагането за основаване на рамка на Европейски Съюз за узаконяване на поглъщането на въглерод. България посочи, че това е значима стъпка в поддръжка на напъните за реализиране на климатична индиферентност на Европейски Съюз до 2050 година Инициативата ще обезпечи нужната хармонизация и равнопоставеност, ще подтиква нововъведенията, ще сложи фокус върху качеството на поглъщанията и ще ускори приноса на селскостопанския бранш към напъните за декарбонизация на европейската стопанска система.
Беше извършен спор по предлагането за Регламент по отношение на опаковките и отпадъците от опаковки. България поддържа въвеждането на хармонизирани правила, като акцентира, че за страната ни главните подходи за попречване на отпадъците от опаковки, са прецизното съблюдаване на правилата на кръговата стопанска система, потреблението на опаковки за многократна приложимост, необятното разбиране на различни на пластмасовите опаковки и обезпечаването на финансови принадлежности за поощряване на нововъведенията.
Съветът разиска и предлагането за преразглеждане на Директивата по отношение на пречистването на градските отпадъчни води. България съобщи поддръжка за възстановяване на качеството на водата посредством справяне с оставащото замърсяване. Същевременно, изрази угриженост за равнището на упоритост поради нужния развой по обмисляне и потребността от обезпечаване на забележителен финансов запас.

Прекратява се Договор за концесия за услуга за морски плаж „ Козлука “, община Несебър

Министерският съвет одобри решение за едностранно преустановяване на Договор за концесия за услуга за морски плаж „ Козлука “, община Несебър, област Бургас.
Прекратяването на концесионното правно отношение се постанова, защото концесионерът „ СТРОИТЕЛНО-ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ ХОЛДИНГ “ ЕООД е неизправна страна по контракта, в резултат на установени систематични нарушавания на съществени нормативни и договорни отговорности.
Договорът за концесия е подписан на 9 октомври 2015 година сред Министерския съвет на Република България, представляван от министъра на районното развиване и благоустройството и „ СТРОИТЕЛНО-ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ ХОЛДИНГ “ ЕООД.

Министерски съвет утвърди в допълнение съглашение към контракта за застраховка „ Гражданска отговорност ” на АЕЦ „ Козлодуй ”

Министерският съвет утвърди на днешното си съвещание плана на в допълнение съглашение към контракта за застраховка „ Гражданска отговорност ” на АЕЦ „ Козлодуй ”. Допълнителното съглашение ще бъде подписано със СПАО „ Ингосстрах ”. То ще покрива отговорността на АЕЦ „ Козлодуй ” за нуклеарна щета по време на два транспорта на отработено нуклеарно гориво за софтуерно предпазване и преправка. Тези транспорти трябваше да бъдат осъществени през 2022 година, само че заради комплицираната интернационална конюнктура са отсрочени за тази година.
Съгласно Виенската спогодба за гражданска отговорност за нуклеарна щета, покритието на гражданска отговорност за нуклеарна щета при превоз на отработено нуклеарно гориво следва да е обезпечено до точката на предаване на товара.
АЕЦ „ Козлодуй ” има настоящ контракт за застраховка „ Гражданска отговорност ” с „ Български народен осигурителен нуклеарен пул ”, който покрива отговорността на централата за нуклеарна щета в експлоатираните от нея нуклеарни съоръжения, само че не обезпечава покритие по време на превоза на отработеното нуклеарно гориво.
Със сключването на спомагателното съглашение АЕЦ „ Козлодуй ” ще обезпечи нужното осъществяване на два транспорта на отработено нуклеарно гориво през тази година и ще подсигурява безвредното действие на централата и прецизното осъществяване на отговорностите й по Виенската спогодба за гражданска отговорност за нуклеарна щета.

Правителството приема Националната пътна карта с действия по съдействие с Организацията за икономическо сътрудничество и раз за тригодишния интервал от 2023 до 2025 година

Министерският съвет одобри Национална пътна карта с действия по съдействие с Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за тригодишния интервал от 2023 до 2025 година
Приемането на документа е стъпка в поддръжка на присъединителния развой и нужен инструмент поради новия стадий в връзките ни с Организацията за икономическо сътрудничество и раз и е от изключителна значимост за опазване и ускорение на динамичността на подготовката ни за участие.
В Пътна карта са включени на първо място ограничения и действия, които имат за цел да подкрепят процеса на присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз и задълбочаване на съдействието с Организацията във всички значими области на активност, за което са нужни и съответни финансови запаси.
Кандидатурата на България за член на Организацията за икономическо сътрудничество и раз се употребява с необятна поддръжка измежду страните-членки и за подсилване на нашите позиции е належащо да бъде демонстриран резистентен и дълготраен ангажимент във връзка с присъединението на страната ни към Организацията, към нейните правила и цели.
Членството на страната ни в тази световната общественост на страни, споделящи общи полезности, стандарти и най-хубави практики за реализиране на резистентен стопански напредък и висок стандарт на живот ще донесе дълготрайни изгоди за икономическото и обществено развиване на България.

Одобрена е позицията на България за неофициалната среща в Стокхолм на министрите на Европейски Съюз по околна среда

Правителството утвърди позицията на България за неофициалната среща на министрите на Европейския съюз по околна среда, която ще се организира на 18 и 19 април 2023 година в Стокхолм, Кралство Швеция.
В дневния ред на неофициалната среща е планувано министрите да обменят отзиви по отношение на основаването на условия и тласъци за бизнеса за превъзмогване на пречките за реализиране на зелен преход. Отчитайки провокациите пред бизнеса и с оглед опазване и повишение на конкурентоспособността му, България смята, че значимо значение има обезпечаването на постоянна и предвидима правна регулация. Друго значително предизвикателство пред бизнеса, което би трябвало да откри своето решение, е улеснението на процедурите и достъпа освен до европейско, само че и до комбинирано финансиране, в това число от трети страни, за вложения в зелени технологии. От особена значимост е стимулирането на нововъведенията в нови „ зелени технологии “, които да намерят необятно пазарно приложение.
Министрите ще обсъдят и обезпечаването на удобни условия за бизнеса, което да способства за ограничение на риска от отрицателно въздействие върху биологично многообразие. България ще подчертае, че опазването на биоразнообразието е от изключителна значимост за способността на обществото да се оправя с световните провокации. Голям принос за реализиране както на икономическо напредък, по този начин и на обществено развиване имат точно регионите със непокътната природа - тези, които ползват устойчиви практики за запазване на природата в тях, като генерират артикули и услуги с добавена стойност.
В рамките на неофициалната среща министрите ще дискутират основаването на условия за промишлеността за ускорение въвеждането на моделите на кръгова стопанска система, както и по- ефикасното й ръководство. България преглежда ролята на бизнеса като основна за повишение на устойчивостта на материалите посредством създаване и използване на ресурсно ефикасни решения, които да го създадат по-конкурентоспособен, само че в същото време да понижат отпечатъка от активността върху околната среда и климата.
Неформалната среща ще приключи с разискване на бъдещето на европейската политика по изменение на климата. България е на позиция, че са нужни дейности за увеличение на европейския индустриален потенциал за зелени технологии и за повишение конкурентоспособността на промишлеността на Европейски Съюз посредством: минимизиране на административната тежест както за промишлеността, по този начин и за обществения сектор; ускорение на достъпа до финансиране и поощряване на вложения в създаване на промишлени зони е нулеви излъчвания.

НЗОК се прибавя към административните органи, които разпореждат осъществяването на дейностите по систематична интеграция на „ Информационно обслужване “ АД

Със свое решение държавното управление утвърди изменение на Решение № 727 на Министерския съвет от 2019 година за установяване на административните органи, които при осъществяването на своите функционалности, свързани със систематична интеграция, разпореждат осъществяването на тези действия на „ Информационно обслужване “ АД.
Предложеният план на Решение е обвързван с нуждата Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да бъде добавена към административните органи, които разпореждат осъществяването на дейностите по систематична интеграция на „ Информационно обслужване “ АД.
НЗОК поддържа сериозни осведомителни запаси (системи, регистри и услуги), за които е належащо да бъде обезпечена надеждност и непрекъсваемост на работните процеси, високи равнища на мрежова и осведомителна сигурност и досегаемост и наличност на предоставяните услуги.
Използването на опциите, въведени с член 7с на Закона за електронното ръководство и реализирането на действия по систематична интеграция за всички основни административни органи от бранш „ Здравеопазване “ ще способства за смяната на настоящото положение и поетапно унищожаване на множеството налични компликации и спънки пред консолидираното на осведомителните процеси, потоци и данни в опазването на здравето.

Одобрено е финансиране на действия за непредвидени и/или неотложни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия в размер на 60 045 569 лева

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на финансиране на действия за непредвидени и/или неотложни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия.
С Решението се утвърждава финансиране на действия за непредвидени и/или неотложни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия на съображение член 87, алинея 1 от Закона за обществените финанси и член 11, алинея 2, т. 1 и алинея 3 от Закона за използване разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година и по реда на член 56 от Закона за отбрана при бедствия, в размер на 60 045 569 лева, в сходство с Решението от Протокол № 1 от съвещание на Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет, извършено на 28 февруари 2023 година

Приети са промени в концесионния контракт на „ Пристанищен терминал Бургас изток- 2 ”

Правителството одобри отправеното от концесионера „ БМФ Порт Бургас ” ЕАД стимулирано предложение за изменение на Договора за даване на концесия върху „ Пристанищен терминал Бургас изток-2 ”, част от пристанище за публичен превоз с национално значение Бургас.
Решението е обвързвано с смяна на статута на актив, ситуиран на територията на пристанищния терминал, от обществена държавна благосъстоятелност в частна държавна благосъстоятелност. Нарастващия товарооборот от насипни и наливни товари и превозването им с железопътни транспортни средства (вагони, цистерни), изискват увеличение на оперативните коловози в терминал Бургас Изток-2. Предложението на Концесионера е да бъде отстранена, намиращата се постройка на терена и построяването на коловози. По този метод ще се реализира функционалност, успеваемост и сигурност при ръководството и употребата на обекта на концесията.

Правителството одобри предлагането на концесионера на „ Пристанищен терминал Бургас- запад “ за прекачване на активи

Правителството одобри отправеното от концесионера „ БМФ Порт Бургас “ ЕАД стимулирано предложение за изменение на Договора за даване на концесия върху „ Пристанищен терминал Бургас-запад “, част от пристанище за публичен превоз с национално значение Бургас, подписан сред Министерския съвет на Република България и „ БМФ Порт Бургас “ ЕАД на 08.03.2013 година
С приемането на решението активи - обществена държавна благосъстоятелност, ситуирани на територията на пристанищния терминал, ще бъдат оповестени за частна държавна благосъстоятелност и ще бъдат отстранени. Така ще се усъвършенства и доста ще се усъвършенства логистиката на депозиране на одобряваните за обработка товари, като се усилят откритите складови площи в „ Пристанищен терминал Бургас-запад “. Ще се реализира функционалност, успеваемост и сигурност при ръководството и употребата на обекта на концесията.

Министерският съвет утвърди промени в Закона за публичните поръчки

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за публичните поръчки. Предлаганите промени в нормативната уредба в региона на публичните поръчки целят реализиране на сходство на закона с условията на европейското законодателство в региона на публичните поръчки, осъществяване на задължения по Националния проект за възобновяване и резистентност и превъзмогване на установени проблеми в практиката на възложителите.
Законопроектът е утвърден с Решение на Министерския съвет № 869 от 3 ноември 2022 година Внесен е в 48-то Народно заседание и е признат на първо гласоподаване на 14.12.2023 година, само че заради преустановяването на активността му, окончателното приемане на измененията не е направено. Затова се предлага за ново утвърждение.
С препоръчаните промени се вкарва Директива (ЕС) 2019/1161 за изменение на Директива 2009/33/ЕО за насърчаването на чисти и енергийноефективни пътни транспортни средства, в частта по отношение на публичните поръчки. Във връзка с реализиране на сходство с условията на Директива 2014/24/ЕС се предлага отпадане на три от изключенията от приложното поле на закона, които се отнасят за създаване и поддръжка на гранични уреди, закупуване на избрани медикаменти от лечебните заведения и възлагане на действия в горските територии за основаване на гори, рандеман на дървесина и недървесни горски артикули, като за изброените действия ще се ползват разпоредбите на Закон за обществените поръчки. Измененията са свързани и с уеднаквяване на метода при установяване статута на обществените и частните лечебни заведения като възложители на публични поръчки.
Направени са оферти и по отношение на поети задължения, заложени в Националния проект за възобновяване и резистентност, с които се цели понижаване потреблението на процедури на договаряне без съобщение, както и на каузи на поръчките, предоставени след получена една оферта. Предвидени са нови повишени наказания за възложителите, които организират процедура на договаряне без да са изпълнени изискванията по закона.
За поощряване на централизираното възлагане се обезпечава спомагателна опция за основаване с акт на Министерския съвет на централен орган за покупки за потребностите на общините.
Разширява се обсегът на външния надзор, реализиран от АОП. Предвижда се въвеждането на наложителен прелиминарен надзор на процедури на стойност над 5 000 000 лева Целта е да се обзет всички значими публични поръчки, във връзка с които е налице огромен публичен интерес, поради забележителните финансови запаси, които се разходват при тях и по-високата степен на риск от допускане на нарушавания при откриването.
Предлага се мониторингът въз основа на извадка от електронната платформа ЦАИС ЕОП да се прави по избрани знаци, а получените данни да се дават на органите за следващ надзор за осъществяване на инспекции. Предвидено е обвързване на тези органи за правене и изпращане на отчет за резултатите от инспекциите и разпознатите проблеми при използването на законодателството по публични поръчки. Информация от мониторинга ще се изпраща и на Комисията за защита на конкуренцията във връзка със възбраната по член 15 по Закона за защита на конкуренцията.
Във връзка със случаи на погрешно използване на така наречен „ in house “ възлагане се предлага възбрана за превъзлагане на предмета на контракта или елементи от него на други лица, както и глоба за нейното нарушение.
Предвидени са нови, по-високи стойностни прагове, по отношение на новите делегирани регламенти на Европейска комисия и повишението на цените на национално и интернационално равнище в следствие от динамичните равнища на инфлацията.
С приемането на измененията ще се реализира сходство на закона с условията на европейското законодателство в региона на публичните поръчки и ще се спомогне за определяне на вярна и непротиворечива процедура.

Приети са промени в законодателството в региона на експортния надзор

Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за експортния надзор на артикули, свързани с защитата, и на произведения и технологии с двойна приложимост. Измененията са свързани с използване на последните промени в европейското законодателство в региона, които са признати с Регламент (ЕС) 2021/821 на Европейския парламент и на Съвета от 20 май 2021 година.
Измененията включват въвеждане на нови позволения за даване на техническа

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР